Uspešno završena prva EU omladinska konferencija

Promeni veličinu fonta

Prošle nedelje smo imali prilike da prisustvujemo EU omladinskoj konferenciji, održanoj u Talinu od 23. do 26. oktobra. Poziv za učešće u šestom ciklusu strukturiranog dijaloga dobili smo od Ministarstva omladine i sporta, koje već dugi niz godina prepoznaje ulogu KOMS-a u kreiranju i unapređivanju omladinske politike u Srbiji. Konferenciji u Talinu prisustvovale su članica UO KOMS, Mila Lukić, i predstavnica Ministarstva omladine i sporta, Marija Petronijević. U nastavku vam donosimo utiske i glavne zaključke sa ovog događaja.

EU omladinska konferencija je platforma za dijalog između predstavnika institucija i omladine, i čini srž procesa koji zovemo strukturirani dijalog. Više o ovom konceptu možete pročitati ovde.

Predstavnice Srbije na konferenciji (izvor: privatna arhiva)

Konferencija u Talinu je prva u nizu od tri EU omladinske konferencije koje će se održati u sklopu 6. ciklusa strukturiranog dijaloga. Krovna tema ovog ciklusa je „Mladi u Evropi: Šta dalje?“ (eng. Youth in Europe: What’s next?).

Konferenciji su prvi put prisustvovale zemlje Istočne Evrope (omladinski predstavnici Gruzije, Azerbejdžana, Jermenije, Belorusije, Moldavije i Ukrajine), pored dosad uključenih zemalja Balkana koje nisu u Evropskoj uniji (omladinski predstavnici Srbije i Makedonije). Pomenuti delegati posebnu su pažnju skrenuli na važnost uključivanja država van EU u proces strukturiranog dijaloga, kako se problemi mladih unutar i van EU preklapaju u mnogim sferama društvenog i političkog života zajednice, te se i preporuke ukupnog procesa mogu primeniti u različitim nacionalnim kontekstima. Posebno je napomenuto da je saradnja sa mladima van granica EU neophodna kako bi se problemi premostili zajedničkim snagama i idejama.


Predstavnici institucija i omladinskih saveza na panelu tokom otvaranja konferencije
(izvor: EU Youth Conference Facebook)

Novitet konferencije bio je metod korišćen tokom celog trajanja događaja, koji se zasnivao se na konceptu „open space-a“. Ovakav metod omogućio je učesnicima da razgovaraju o aktuelnim problemima mladih u Evropi, bez prethodno “nametnutih” tema, te da odaberu najveće izazove koji će se ispitivati u narednim mesecima. Poseban akcenat stavljen je na digitalizaciju kao jednu od metoda koje se mogu koristiti u kreativnom procesu rešavanja mapiranih problema. Takođe, novitet ovog ciklusa jeste uključivanje dva istraživača Saveta Evrope koji će pomoći pri oblikovanju konačnih preporuka. Diskusija je donela širok spektar ideja, a preliminarne rezultate konferencije možete videti na ovom linku. Prikupljene informacije, kako na događaju tako i u konsultacijama koje predstoje u novembru, koristiće se za izradu nove EU strategije za mlade 2018-2020.

Tokom konferencije imali smo prilike da čujemo glas mladih – predstavnike krovnih saveza Estonije i Bugarske (koja će ugostiti učesnike naredne omladinske konferencije), ali i da se susretnemo sa delegatima Krovnih saveza mladih Južne Evrope (eng. Southern Youth Councils) sa kojima sarađujemo unutar Evropskog foruma mladih (eng. European Youth Forum).


Predstavnici Krovnih saveza mladih Južne Evrope (izvor: privatna arhiva)

Događaj je takođe ugostio premijera Estonije, Jurija Ratasija, predsednicu Estonije, Kersti Kaljulaid, predsednika Evropskog foruma mladih, Luisa Alvarada Martineza, kao i Petra Mladenova, predstavnika Ministarstva omladine i sporta Bugarske. Svečanom zatvaranju prisustvovao je komesar Evropske komisije za obrazovanje, kulturu, mlade i sport, Tibor Navracsics, sa kojim su učesnici diskutovali o narednim koracima Evropske komisije u oblasti mladih, novoj EU strategiji za mlade, kao i nasledniku Erasmus+ programa.


Predstavnica KOMS-a na zatvaranju konferencije (izvor: EU Youth Conference Facebook)

Pratite zvaničnu Facebook stranicu EU omladinske konferencije kao i zvaničan website da biste se informisali o narednim koracima i novostima. Više informacije možete naći uz pomoć hashtagova #YouthConf #SpeakUp #EE2017EE.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *