Koliko si puta čuo da ništa ne možeš da promeniš, da je suludo pokušavati, da je nemoguće uticati na one koji donose odluke? A nikada stvarno nisi ni pokušao/la da nešto promeniš. Smatraš da je gradski prevoz loše povezan sa školama, da je potrebno više parkova, da ti nedostaje igralište za basket, da bi škole trebalo da imaju ozvučenje, da je potrebno okrečiti određeni deo zgrade/kraja/škole? Smatraš da je neophodno izmeniti lokalni akcioni plan za mlade, smatraš da je potrebno menjati statut opštine ili grada, promeniti ime ulice, doneti novu uredbu o ekološkim standardima? Želiš to, a nikada nisi pokušao/la da inciraš promene?

Zato smo mi tu da ti olakšamo!

Javne politike su svuda oko nas. Javna politika je sve ono što vlast uradi ili ne uradi. Postoji način da utičeš na one koji su dobili poverenje građana da vode javne poslove, da budu servisi građana i da nam pružaju razne usluge. Ukoliko smatraš da postoji društveni problem koji zahteva promenu politike ili kreiranje nove politike – ova platforma je jedan od načina da utičeš na to. Često lokalne vlasti ne mogu ni da prepoznaju probleme. U moru različitih preferencija koje svi mi građani imamo, one ni ne stignu do onih koji odlučuju. Krovna organizacija mladih Srbije želi da ti pomogne da ukažeš donosiocima odluka na probleme i da im predložiš rešenje. KOMS tim će pregledati tvoj predlog, usmeriti te, dati savete kako da kreiraš svoju inicijativu i kako da se obratiš izabranim donosiocima odluka. Takođe, cilj ove platforme je da se tvoja inicijativa vidi, odnosno da građani, tvoji prijatelji i komšije mogu da te podrže u tvom opisu problema i predlogu rešenja.

Kako napraviti inicijativu?

DEO 1 - POKRENI INICIJATIVU

U deo „Opiši problem“ unesi zašto smatraš da je nešto problem, zašto zahteva društvenu i političku reakciju, ko je ugrožen zbog tog problema, zašto bi bilo dobro da se on reši i koje prednosti donosi rešavanje problema.

U deo „Predloži rešenje“ unesi šta smatraš da bi trebalo da se uradi povodom navedenog problema. Pokušaj da argumentuješ zašto smatraš da bi tvoj predlog zaista rešio problem i na koji način.

U deo „Inicijativu upućujem“ navedi kome se obraćaš. Da li se obraćaš lokalnoj vlasti, predsedniku opštine/gradonačelniku, načelniku uprave, svojoj školi, lokalnom preduzeću ili sl. Ova sekcija nije obavezna, ali pokušaj da saznaš koja institucija ili koja osoba su nadležni za problem koji si opisao.

U deo „Kontakt“ upiši svoju e-mail adresu ili broj telefona kako bi KOMS tim mogao da te kontaktira sa savetima i da te obavestimo kada tvoja inicijativa bude spremna za prikupljanje podrške i za dalje korake u inicijativi.

DEO 2 - PRIKUPI PODRŠKU

Štikliraj deo „Omogući komentare“ ukoliko želiš da tvoji sugrađani unaprede predlog rešenja kroz komentare.

Štikliraj deo „Omogući podršku“ ukoliko želiš da tvoji sugrađani potpisom podrže vaš predlog.

DEO 3 - FORMALIZUJMO INICIJATIVU

Kada inicijativa bude postavljena na platformu zajedno uz KOMS tim krećemo u skupljanje podrške i akciju javnog zagovaranja. Očekujte mentorsku podršku KOMS-a za razvoj svoje inicijative u pogledu kreiranja zahteva tako da se što preciznije preda lokalnoj upravi odnosno nadležnoj instituciji i da se pokrene formalni proces zagovaranja za usvajanje tvog predloga.

POKRENIMO PROMENE!

Pokreni promenu

Nakon promene veličine slova osvežite stranicu u Vašem browseru. Promeni veličinu fonta