fbpx

Dijalog sa premijerom/kom

Home » Dijalog sa premijerom/kom

Krovna organizacija mladih Srbije vidi princip dijaloga kao jedan od ključnih alata za uspeh i smanjenje jaza između mladih i donosilaca odluka. Upravo je ovaj princip iznedrio organizaciju dva dijaloga mladih sa premijerkom Republike Srbije, Anom Brnabić 

Istraživanja, poput Alternativnog izveštaja o položaju i potrebama mladih u Srbiji, pokazuju da mladi nemaju poverenja u institucije, kao i da nisu uključeni u  procese donošenja odluka. Podaci govore da 6 od 10 mladih ljudi planira odlazak iz Srbije. To je takođe jedan od razloga zbog koga je Krovna organizacija mladih Srbije (KOMS) u saradnji sa Omladinskom prestonicom Evrope 2019. Novi Sad (OPENS) odlučila da realizuje Dijalog mladih sa premijerkom. 

U decembru 2019. godine, nakon procesa selekcije i dva konsultativna sastanka sa 30 odabranih mladih članova i članica udruženja mladih i za mlade, u Novom Sadu je održan Okrugli sto mladih sa premijerkom. Učesnici i učesnice dijaloga predložili su rešenja za smanjenje stope nezaposlenosti, obezbeđivanje dostojnih uslova za rad mladih osoba, inkluzivne i stambene politike za mlade kao i sigurne prostore i usluge u lokalnim zajednicama. Ove teme predstavljaju ključna pitanja za svaku mladu osobu koja živi u Republici Srbiji i zato je neophodno da se mladi uključe u kreiranje politika i donošenje odluka u ovim oblastima. Ekonomska nezavisnost i osamostaljenje ključni su za razvoj svake mlade osobe i u razgovoru sa premijerkom zajedno ćemo pronalaziti rešenja za smanjenje stope nezaposlenosti, obezbeđivanje dostojnih uslova rada za mlade ljude, efikasne i inkluzivne stambene politike za mlade, sigurne prostore i usluge za mlade u lokalnim zajednicama u Republici Srbiji. 

Nakon uspešno održanog dijaloga 2019, KOMS je u naredne dve godine uspešno organizovao još dva Dijaloga sa premijerkom, a kako je koji Dijalog izgledao možete pogledati u nastavku.

Pogledajte kako je izgledao prvi dijalog

 

Pogledajte kako je izgledao drugi dijalog

 

Pogledajte kako je izgledao treći dijalog