Održan okrugli sto Strukturirani dijalog – dokle smo stigli?

Promeni veličinu fonta

Krovna organizacija mladih Srbije je, u okviru projekta ,,Glas mladih u demokratskim procesima”, organizovalo okrugli sto na temu: Strukturirani dijalog – dokle smo stigli? sa ciljem da se predstavi proces strukturiranog dijaloga između mladih i donosioca odluka od nivoa EU, preko nacionalnog, do lokalnog nivoa u Srbiji.

Na okruglom stolu  zaključeno je da je neophodno formiranje Nacionalne radne grupe za strukturirani dijalog, a Snežana Klašnja ispred Ministarstva omladine i sporta da je Srbija postala primer kako država nečlanica EU može da primenjuje dobre evropske metode. Prisutni su saglasni da je platforma dijalog.rs dobar mehanizam gde mladi mogu direktno da se obrate donosiocima odluka, tako da njihovo mišljenje može da se čuje tamo gde i treba da se čuje.

Miljana Pejić ispred KOMS-a rekla je da je sledeći korak nakon formiranja radne grupe odabir članova predstavnika civilnog sektora i da će za njihov izbor biti raspisan javni poziv.  Ona je naglasila da je postojanje grupe vrlo važno jer će ona moći da obavlja konsultacije, koordinira aktivnostima i da se nada da će to biti primer dobre prakse saradnje institucija i mladih.

Okruglom stolu prisustvovale su i predstavnice opštine Raška i grada Sremska Mitrovica koje su, na praktičnim primerima iz svojih lokalnih zajednica, objasnile kako mladi i donosioci odluka mogu da nađu zajednički jezik i unaprede okruženje u kome žive. Primer iz regiona sa prisutnima podelio je i Josip Miličević iz Mreže mladih Hrvatske i objasnio da u Hrvatskoj postoji više dobrih primera gde su mladi sa lokalnog nivoa inicirali neke promene i učestvovali u njihovom stvaranju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *