Zrenjanin

Nakon promene veličine slova osvežite stranicu u Vašem browseru. Promeni veličinu fonta

U sredu 6.2.2019. godine u maloj sali Kulturnog centra u Zrenjaninu održana je tribina o odgovornom vlasništvu nad životinjama u organizaciji Kancelarije za mlade i udruženja Evropska generacija, u okviru strukturiranog dijaloga u saradnji sa Krovnom organizacijom mladih Srbije na projektu “Zajedno sa mlade” koji finansira Ministarstvo omladine i sporta.

Grad Zrenjanin je u prethodih pet godina na ime odštete zbog ujeda pasa građanima isplatio 51 milion dinara za 1250 slučaja. Sve dosadašnje mere, koje su se sprovodile predviđene u Programu kontrole napuštenih životinja koji je Grad Zrenjanin doneo 2010. godine nisu dale odgovarajuće rezultate.

Cilj inicijative je donošenje politike kontrole populacije napuštenih pasa i mačaka, radi smanjivanja brojnosti populacije napuštenih pasa i mačaka i održavanja tako ograničene populacije, a naročito: Ograničavanje na prihvatljivu meru populacije napuštenih pasa i mačaka koji žive na javnim površinama; Unapređivanje dobrobiti i zdravlja vlasničkih i nevlasničkih pasa i mačaka; Promovisanje odgovornog vlasništva; Stvaranje i održavanje populacije pasa i mačaka koja je imuna na besnilo ili u kojoj više nema besnila; Smanjivanje rizika od ostalih zoonoza i smanjivanje drugih rizika za zdravlje ljudi; Zaštita životne sredine i drugih životinja od rizika.

Prisutni su imali prilku da slušaju predavanje diplomiranog veterinara Isdore Vukov. U narednom periodu planirano je da se na svake dve nedelje održi tribina u jednoj od devet zrenjaninskih srednjih škola.