Požarevac

Nakon promene veličine slova osvežite stranicu u Vašem browseru. Promeni veličinu fonta

U Narodnoj biblioteci u Požarevcu, održan je trening “Kultura za mlade” u organizaciji Art Distrikta i Omladine JAZAS Požarevac, čiji su učesnici bili predstavnici mladih od 15-30 godina (Požarevačka gimnazija, Medicinska škola, samostalni umetnici) iz Požarevca i predstavnici institucija kulture iz Braničevskog okruga (Narodna biblioteka Požarevac, Narodna biblioteka Golubac i Narodna biblioteka Petrovac na Mlavi, Zavičajni muzej Petrovca na Mlavi, Zavičajni muzej Homolja u Žagubici, Turistička organizacija Golubca, predstavnici srednjih škola).

Cilj treninga je bio upoznavanje sa problemom nedovoljnog učešća mladih u kulturnim sadržajima grada, kao i pronalaženje načina da se ovaj problem predupredi i ponude adekvatna rešenja.

 

Sam trening početna je aktivnost učesnika na formiranju radne grupe koja će raditi na organizovanju jednog zajedničkog programa za mlade, koji će mlade direktno uključiti u samu organizaciju događaja.

 

Rezultati sastanaka radne grupe, osim završnog javnog događaja za cilj imaju lobiranje institucija kulture, civilnog sektora i obrazovnih institucija da zajedno potpišu protkol o saradnji zarad efikasnijeg učešća mladih u programima u kulturi za mlade.

 

Na samom treningu učesnicima se ispred grada Požarevca obratio član gradskog veća za nevladine organizacije, kulturu i informisanje Dejan Krstić, Tatjana Mrđa Živković ispred Narodne biblioteke u Požarevcu, a predavači na samom treningu bili su stručnjaci iz oblasti kulture i rada sa mladima: Jelena Marković – istoričar umetnosti, Mladen Savković – komunikolog, Julija Bašić -istoričar umetnosti i Boban Stojanović – kordinator programa KOMS-a.

Projekat „Kultura za mlade“ se organizuje u sklopu programa „Zajedno za mlade“ koje sprovodi Krovna organizacija mladih Srbije, a finansira Ministarstvo omladine i sporta Republike Srbije.

Izvor: artdistrict.rs