Brus

Nakon promene veličine slova osvežite stranicu u Vašem browseru. Promeni veličinu fonta

 

 

„Perspektiva mladih u Brusu“

Nakon održane debate 10. maja 2018. godine i ideja koju su učenici Srednje škole Brus i ostali mladi do 30. godina, predočili zajedno sa voditeljima debate; dogovoren je datum, uz prijavljene volontere, održano je snimanje promotivnog video klipa pod istoimenim nazivom.

Zahvaljujući Narodnoj biblioteci u Brusu, koja je udruženju građana „Omladinski centar Brus“ izašla u susret i dozvolila korišćenje prostorija za snimanje promotivnog video klipa, snimanje je realizovano 30. maja 2018. godine. Ukupan broj srednjoškolaca i studenate koji je učestvovao u snimanju i tehničkoj podršci video klipa bio je oko 15 mladih sa teritorije opštine Brus.

Po završetku snimanja i montiranja promotivnog video klipa, 8. juna uz prethodne najave na društvenim mrežama i elektronskim i lokalnim medijama, održana je promocija video klipa kao priprema za razgovore sa donosiocima odluka. Mladi su tokom snimanja i u video klipu ukazali na ključne probleme mladih u Brusu i odsustvo perspektive za ostanak u ovoj opštini. Mladi su ukazali na visoku nezaposlenost i neophodnost usmeravanja politika tako da mladi ostaju u Brusu.

Promociju je svojim nastupom i izvođenjem etno pesama pomogla i lokalna „Etno grupa Brus“, i na taj način kulturno obogatila promociju video klipa, uz veliki broj prisutnih gostiju. Događaj je medijski ispraćen od strane elektronskog medija „Stvarnost online“.

Promotivni video klip postavljen je na jutjub kanal „Omladinskog centra Brus“ i podeljen je na ostalim društvenim mrežama. Dalja promocija video klipa, biće nastavljena i na lokalnoj televiziji Brus.

 

 

 

Debata „Perspektiva mladih u Brusu“ u okviru projekta „Brus i ja“

U sredu 10. maja u Srednjoj školi Brus, održana je debata pod nazivom „Perspektiva mladih u Brusu“. Debatu su vodile učenica drugog razreda, a ujedno i predstavnica Đačkog parlamenta Srednje škole Anastasija Miljojković i predsednica udruženja građana „Omladinski centar Brus“ Marija Aleksić. Debata je govorila o ostanku mladih u Brusu i načinima sopstvenog započinjanja biznisa nakon završetka srednje škole ili fakulteta. Učenici i voditelji debate govorili su o mogućnostima zapošljavanja, i sredstvima koja se daju iz predpristupnih fondova Evropske unije i bespovratnim sredstvima na Republičkom i lokalnom nivou. Reakcije prisutnih učenika bile su odlične i pozitivne u svim segmentima. Učenici su se uključivali u debatu i davali svoja mišljenja i ideje. Cilj debate jeste bio da ukaže na ključne probleme sa kojima se mladi suočavaju u Brusu i da osmisle mehanizme kako da utiču na donosioce odluka i na koji način da razgovaraju sa njima o svojim problemima i kako da dođu do zajedničkog rešenja.

U nastavku inicijative očekuje nas snimanje promotivnog video klipa, uz pomoć učenika Srednje škole na navedenu temu i kulturni događaj početkom juna meseca, gde će premijerno piti pušten video spot.